Hospice Egmond en de kraan

Je hebt het vast gezien. Die grote, hoge kraan op het terrein waar Hospice Egmond wordt gebouwd. Hoe wordt deze kraan vervoerd over de weg en hoe wordt deze opgebouwd op de plaats van bestemming? Ik ben in gesprek gegaan met Alex van Tervoort Egmond, allesweter van deze bijzondere en fascinerende kraan.

Vaste toren bij Hospice Egmond

Om te beginnen, het is een bijzondere kraan. Het heeft een vaste toren. Vaak wordt bij de bouw een mobiele kraan gebruikt. Voor de bouw van het hospice en het zorghotel De Egmonden moet veel werk gedurende een langere periode worden gedaan. Dan is een kraan met een vaste toren veel praktischer. De kelder van beide projecten is bijvoorbeeld in beton uitgevoerd. Het was een hele klus om dat op te bouwen. De vaste kraan was daarbij van groot praktisch belang.

De mast en de wind

De hoogte van de kraan is 25 meter. De kraan is opgebouwd uit 3 delen of segmenten. De mast, dat is dat horizontale deel dat heen en weer zwenkt in de lucht en dat deel waar het hijsblok aan hangt, is 55 meter lang. De draaicirkel is daarmee ook ongeveer 55 meter. De mast is op de stoep voor de bouwput in elkaar geschoven. Aan de achterkant van deze mast hangt een heel zwaar contragewicht.

Aan het einde van de mast kan ongeveer 5.000 kilo worden getild en verplaatst. Op de helft van deze mast is dat al veel meer. Vlakbij de toren kan nog meer gewicht getild worden. Tijdens de werkzaamheden speelt de wind een belangrijke rol. Waait het hard, dan moeten de mannen rekening houden met een ander remmoment. Gelukkig waait het in Egmond aan Zee niet zo vaak…

De kraan staat met een massabetongewicht op de keldervloer. Daarom heeft de keldervloer extra bewapening gekregen voor de drukpunten van de kraanpoten. Anders zou de kraan wegzakken.

Veel van de bouwactiviteiten vonden tot nu toe plaats onder de grond. Maar nu wordt bij dat kleine bouwkraantje hard en met precisie gewerkt aan de eerste muren van het hospice!

Bouw Hospice Egmond

Schaften op grote hoogte

Hoe zit het met de machinist van deze kraan, Barry? Neemt hij zijn broodtrommel in de ochtend mee naar boven en zien wij hem pas aan het einde van de werkdag weer beneden? Gelukkig niet. De kraan is relatief kort, de chauffeur kan gewoon naar beneden om te schaften. Hij moet wel via een groot aantal traptreden, er is geen lift in de kraan.

Sidney GrootHospice Egmond en de kraan