‘Het laatste Avondmaal’

Blog 8, oktober 2021 – Er ligt al jaren een boek-in-wording op de plank. De titel: ‘Het laatste avondmaal’.

Hiermee wilde ik zo graag mensen wegwijs maken in de wereld van ongeneselijk ziek zijn en doodgaan. Het is zo’n intensieve periode. Niet een om van weg te lopen. Het is er juist een om elkaar aan te kijken, misschien wel om te zeggen wat je al jaren niet deed, misschien te bang om een ander van slag te brengen.

Ik begon te schrijven, de ideeën en verhalen buitelden over elkaar heen. Ook nu nog borrelt het in mijn hoofd en bonst het in mijn hart want het is nooit te laat om mensen te leren om te gaan met sterven. Maar het boek bleef maar liggen.

Maar toen kwam mijn vriend Jaap met de tip niet aan te koersen op één allesomvattend boek, maar een Magazine te maken over de methode waar ik ruime ervaring mee opdeed in de stervensbegeleiding: de organisatie van een laatste avondmaal. Ik ging aan de slag. Mijn roeping – het fenomeen dood nieuw leven inblazen – kreeg een nieuwe impuls. Want de dood is een onverbrekelijk deel van het leven, en de moeite waard. Vrienden en familieleden willen graag de verbinding zoeken en mee zorgen voor een mooie laatste tijd. Maar waar moet je het nog over hebben? En wat zeg je dan? 

Mijn stelling is: er is nog zoveel te beleven met elkaar. Ik reik de vorm van een laatste avondmaal aan. Een mooie, symbolische manier om vriendschap en verbondenheid te bezegelen aan tafel. Samen de maaltijd delen verbindt, het is een moment dat bevrijdend werkt. Met elkaar de maaltijd voorbereiden, kokkerellen en tafelen is een zeer zinvolle bezigheid in een periode die niet makkelijk is.  Het verzet je zinnen en na een goed voorbereid laatste avondmaal kijken alle deelnemers terug op iets heel bijzonders. Het Magazine is er voor de inspirerende verhalen. Het verschijnt samen met een werkboek vol ‘tips & tricks’ om meer inzicht te krijgen in de levenssituatie, maar ook met handreikingen voor de maaltijd zelf. Van hutspot tot een zes-gangen-diner! Het belangrijkste ingrediënt blijft: liefdevolle aandacht! Het werkboek is een een bewaarboekje met veel lege pagina’s die ieder zelf kan vullen. 

En waarom is dit alles van belang?  Sterven is een eenzaam proces, ook nodig om je dierbaren achter te kunnen laten. Als er in de periode daarvoor een vertrouwd en geborgen gevoel van samenhorigheid kan zijn helpt dit enorm om het leven te laten gaan. 

Vooral ongeneeslijk zieke mensen die en aan het eind van hun leven zijn wil ik graag bereiken. Ook voor hen is het essentieel om samen met dierbaren terug te kijken op het leven (‘Weet je nog toen en toen en toen…..’). Het geeft erkenning en begrip dat niets vanzelfsprekend is.

In het magazine zowel mensen die op de rand van het leven hebben geleefd en inmiddels overleden zijn, als mensen met een ernstige ziekte aan het woord. Die laatsten kijken terug op hun leven met hun nieuwe metgezel: ‘het ziek zijn’.  Ook zij getuigen ervan dat terugkijken op belangrijke momenten en wendingen in het leven van grote waarde is.

Magazine en werkboek verschijnen in maart 2022. Ik hou mijn lezers op de hoogte!

https://www.doneeractie.nl/magazine-het-laatste-avondmaal/-56277

Els Rosenmöller,
coördinator Hospice Egmond
30 september 2021

H0sp1c3‘Het laatste Avondmaal’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *