nieuws

Hieronder eerst de belangrijkste actualiteiten, daarna de maandelijkse blogs die onze coördinator Els Rosenmöller schrijft. Op elke laatste dag van de maand verschijnt een volgende blog over het wel en wee in het hospice. In principe maken we in verband met de privacy gebruik van gefingeerde namen, tenzij de betreffende hoofdpersoon zelf prijsstelt op het gebruik van eigen namen.


Flyeractie

02/10/2021 – Met een flitsactie bij Albert Heijn in Egmond aan den Hoef vroegen vrijwilligers van Hospice Egmond zaterdag jl. aandacht voor het hospice in Egmond aan Zee. Hospice Egmond bestaat inmiddels ruim een half jaar en het kan nog steeds vrijwilligers en Vrienden gebruiken.

Uitgerust met een nieuwe, compacte folder kon er heel wat informatie gewisseld of aangereikt worden. Velen herinnerden zich de publiciteitsacties bij de start van de bouw maar ook het afgelasten van open dagen voor het publiek in verband met de coronamaatregelen.

Martijn Kruk, locatiemanager AH schonk ons een fraai reclamedoek met de tekst ‘Word Vriend van Hospice Egmond’. De actie was tevens het sein dat de statiegeldactie bij Albert Heijn in Egmond aan den Hoef in de maand oktober bestemd is voor het hospice.


Initiatiefnemer Hospice Egmond tevreden

Jessica Zwart-Neeter, initiatiefnemer van Hospice Egmond, tegenwoordig ook secretaris van het bestuur, blikt in de Nieuwsbrief van het hospice van september 2021 trots en tevreden terug op het eerste half jaar van het hospice.

Het hospice bood onderdak aan 15 gasten, waarvan er 12 uit de Egmonden, Heiloo, Castricum en Bergen kwamen. Maar bovendien kreeg ze alleen maar positieve en dankbare reacties van de gasten en hun naasten. ‘We zijn er – met dank aan alle ondersteuners en vrijwilligers – in geslaagd een veilige en rustige kleinschalige voorziening voor de Egmonden en directe omgeving te realiseren’ aldus Jessica. Tegelijk signaleert ze een maatschappelijk probleem. ‘Het hospice krijgt nl veel verzoeken uit de veel wijdere omgeving. Er zijn dus bij ons voldoende bedden voor de Egmonden en omgeving, maar er zijn te weinig hospice-bedden totaal voor de behoefte in Nederland’.

Het bestuur beraadt zich op de situatie; Hospice Egmond bevindt zich nog in de opstartfase en signaleert nu een probleem dat de eigen woonomgeving te boven gaat. 


Vrijwilliger Communicatie, PR en Publiciteit gezocht

Hospice Egmond is een vrijwilligersorganisatie. Bestuursleden, werkgroepen onder het bestuur, de mensen die ondersteunende taken hebben in huis: het zijn allemaal vrijwilligers. Op dit moment zoeken we nog iemand die ons kan helpen met de taken op het gebied van communicatie, PR en publiciteit. Hou je van schrijven en wil je meer weten? Bel dan met Marjolein Copier, 06-46492141, ook vrijwilliger.


Kraam Hospice op ‘Grijze Markt’ Egmond-Binnen

Het hospice zal op vrijdag 6 augustus 2021 met een kraam op de Grijze Markt (onderdeel van het evenement ‘Egmond op z’n kop’) staan met kaarten, boeken, foto’s en informatiemateriaal over het hospice zelf en over vrijwilligerswerk in onze organisatie. Ontmoet er Jessica Zwart-Neeter, initiatiefneemster en secretaris van Stichting Zeedistel, Hospice Egmond of een van de andere vrijwilligers.


Interne Tiltraining

Onder leiding van professioneel verpleegkundige Saskia Cohen kregen vrijwilligers in huis een training in ‘veilig tillen’.
De technische kneepjes zijn er vooral op gericht de gasten die dat nodig hebben, te helpen zich veilig en zo pijnvrij mogelijk te verplaatsen. 


Kookploeg Hospice zoekt versterking

17/05/2021 – De drie hobbykoks die regelmatig zorgen voor de warme avondmaaltijd in Hospice Egmond, willen hun vrijwilligerswerk graag delen met andere mensen die van koken en verwennen houden. Als er meer mensen op deze manier een bijdrage willen leveren aan het hospice, dan kunnen de andere vrijwilligers meer tijd en aandacht besteden aan de ondersteuning van de zorg en aan de andere huishoudelijke taken. Daarom doen Loes de Leeuw, Claudia Lo Pizzo en Ab de Lang in de Nieuwsbrief van Hospice Egmond van mei 2021 een oproep aan andere mensen die ook graag koken.

Op de grens van Leven en dood
In de nieuwsbrief staat ook een interview met Marie Zwaan-de Graaf en haar vriendin Engelien Groot. Nog voor de publicatie van de Nieuwsbrief overleed Marie Zwaan (90), maar zij drukte de redactie van de nieuwsbrief op het hart toch vooral het interview te publiceren. Ze maakte graag en veel reclame voor het hospice en voor het lidmaatschap van de Vriendenkring. Ze voelde zich een ware ambassadeur die anderen graag wilde laten weten hoe blij en dankbaar ze was de laatste weken van haar leven in het kleinschalige hospice door te kunnen brengen. Ze deelde dat ook met andere gasten. En zo staan er twee ‘in memoriams’ van twee overleden gasten naast foto’s van mooie en feestelijke momenten die zij kort tevoren nog meemaakten in het hospice. Op de grens van leven en dood.


HOSPICE EGMOND VOND NIEUWE VRIENDEN

10/05/2021 – Vriend, Maatje, Amigo of Gabber. Ruim honderdvijftig mensen reageerden positief op de vraag van Hospice Egmond: wie wil lid van onze Vriendenkring worden? 

Jessica Zwart, initiatiefneemster en secretaris binnen het bestuur van het hospice is er blij mee. ‘Ons bijna thuis-huis is een prachtige plek geworden om de laatste kostbare tijd in door te brengen. Mede dankzij vele sponsors en lokale vaklieden staat er iets om echt trots op te zijn. Enthousiaste vrijwilligers staan klaar voor de gasten en hun familie- en vriendenkring, zorgen voor een fijn, schoon en sfeervol huis, waar ook lekker gekookt wordt. We hadden al een kleine kring van mensen die ons structureel en financieel helpen; zij vormden samen de Vriendenkring en betalen daarvoor jaarlijks een bedrag van € 15. Hun bijdragen worden besteed aan het realiseren van laatste wensen van de gasten van ons hospice en het ondersteunen van de vrijwilligers in hun werkzaamheden. We wilden die Vriendenkring graag uitbreiden, en voerden daarom een flyer-en publiciteitsactie in de lokale nieuwsbladen. Inmiddels staat ons ledental op 169. Daar zijn we echt blij mee.  Leden van de Vriendenkring gaan we – als het binnen de coronamaatregelen past – 1x per jaar uitnodigen voor een interessante Vriendenlezing waar men ook andere vrienden kan ontmoeten. Daarnaast ontvangt men ook onze nieuwsbrief.


HOSPICE EGMOND ZOEKT VRIENDEN, MATTIES, GABBERS, KORNUITEN, ETC. ETC.

26/03/2021 – Hospice Egmond opende op 15 februari haar deuren. Het bijna thuis-huis is een prachtige plek geworden om de laatste kostbare tijd in door te brengen. Mede dankzij vele sponsors en lokale vaklieden staat er iets om echt trots op te zijn. Het wordt gerund door een klein leger van enthousiaste vrijwilligers die dag en nacht klaar staan voor de gasten. Naast deze vrijwilligers zoeken we nu ook Vrienden voor de Vriendenkring. Deze Vrienden kunnen van alle leeftijden zijn. Dus als je liever een mattie van ons hospice wilt zijn, is het ook goed. Je mag je zelfs BFF van ons hospice noemen! We zoeken in ieder geval mensen die ons op een meer structurele manier willen helpen. Voor 15 Euro per jaar kun je ons al steunen. Leden van de Vriendenkring worden 1x per jaar uitgenodigd voor een interessante Vriendenlezing waar je ook andere vrienden kunt ontmoeten. Daarnaast ontvang je tevens de nieuwsbrief van het hospice. De bijdragen van de Vrienden van de Vriendenkring worden besteed aan het realiseren van laatste wensen van de gasten van ons hospice en het ondersteunen van de vrijwilligers in hun werkzaamheden. Dus laat je hart spreken en schrijf je vandaag nog in als Vriend, Mattie, Gabber, Kornuit of hoe je jezelf ook wilt noemen.

Vriendenkring

Hospice Egmond in corona-stilte geopend

12/02/2021 – Geëmotioneerd nam Jessica Zwart-Neeter in een kleine kring van bestuursleden de lof en bloemenhulde van voorzitter Jan Mesu in ontvangst. Háár droom een hospice te realiseren in haar woonplaats Egmond was werkelijkheid geworden.

Maandag 15 februari 2021 gaat de deur open voor eventuele gasten, op 12 februari was er gelegenheid voor de lokale en regionale pers om het nieuwe bijna-thuis-huis te filmen en te fotograferen. Van een officiële opening en van open dagen voor belangstellende inwoners, donateurs en sponsors moest in verband met de strikte corona-maatregelen worden afgezien.

Voorzitter Jan Mesu van de ‘Stichting Zeedistel, Hospice Egmond’ benadrukte hoe bijzonder het was dat Jessica voorop was gegaan om zoveel mensen achter haar droom te krijgen. Huisarts Michiel Zwartkruis werd hierbij al gauw haar steun en toeverlaat. Toen die beiden onder andere ook ondernemer Theo Groot betrokken bij hun zoektocht naar een geschikt pand, kwam er een belangrijke wending. Familie Groot besloot hun maatschappelijke betrokkenheid bij Egmond vorm te geven in het beschikbaar stellen van een stuk grond aan de Sportlaan en het casco voor een nieuw pand neer te zetten. Het bestuur aanvaardde dit genereuze gebaar en ging aan de slag om vele anderen te inspireren de verdere afbouw en inrichting financieel te steunen.

‘Het is op een geweldige manier gelukt’ aldus Mesu. ‘Er kwamen grote en kleine giften, maar er boden zich ook professionele vrijwilligers aan. Die gingen onder leiding van supervrijwilliger Cor Tervoort aan de slag. Belangrijk onderdeel was ook de werving en training van vrijwilligers voor de dagelijkse ondersteuning: er staan nu ca 65 mensen daarvoor in de startblokken. Kortom, het werd een fantastische operatie, zelfs in corona-tijden.’

‘Zo jammer dat we het interieur niet iedereen in het echt kunnen laten zien. Maar vandaag gaat ook onze vernieuwde website www.hospice-egmond.nl in de lucht met daarop een kort, maar duidelijk filmpje waarin Jessica Zwart iedereen Hospice Egmond laat zien. We zijn dankbaar voor al die steun en sympathie voor het hospice’, aldus Jan Mesu, ‘We hebben het mét elkaar en voor elkaar gedaan, zoals ook in onze gevelsteen is te lezen.’


Maandelijkse Blogs

Onze coördinator Els Rosenmöller schrijft elke maand een nieuwe blog over het wel en wee in ons hospice. Op de laatste dag van de maand verschijnt er steeds een nieuwe blog.

Nieuwsbrieven Hospice Egmond

Nr 15. jul-sep ’21

Lees nieuwsbrief

Nr 14. apr-jun ’21

Lees nieuwsbrief

Nr 13. feb/mrt ’21

Lees nieuwsbrief

Nr 12. jan/feb ’21

Lees nieuwsbrief

Nr 11. dec/jan ’20

Lees nieuwsbrief
Archief

Blijf op de hoogte

Wil jij op de hoogte blijven en de nieuwsbrief ontvangen? Meld je hieronder aan!

Heb je vragen? Neem contact op!

Voor algemene vragen over ons hospice, aanmeldingen, vrijwilliger worden, steun bieden en dergelijke:

mail info@hospice-egmond.nl, bel 072-8889161 of gebruik onderstaand contactformulier.

Voor perscontacten en PR-activiteiten: mail pr@hospice-egmond.nl of bel 06-46492141


    Sidney GrootNieuws